Yapay zeka sektörü , daha iyi soğutma sistemleri, daha verimli bilgisayar çipleri ve daha akıllı programlama yoluyla muazzam enerji tüketimini azaltmaya çalışıyor; tüm bunlar olurken, yapay zeka kullanımı dünya çapında patlama yaşıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, yapay zeka tamamen veri merkezlerine bağımlı ve bu merkezler 2030 yılına kadar dünya elektriğinin yüzde üçünü tüketebilir . Bu, bugün kullandıklarının iki katı.
ABD'li danışmanlık şirketi McKinsey'deki uzmanlar, yapay zekanın hızlı büyümesine ayak uydurabilmek için yeterli sayıda veri merkezi inşa etme yarışının sürdüğünü belirtirken, dünyanın elektrik sıkıntısına doğru gittiği konusunda uyarıyor.
Michigan Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Mosharaf Chowdhury, "Sorunu çözmenin birkaç yolu var" diye açıkladı.
Şirketler ya daha fazla enerji kaynağı üretebilirler -ki bu zaman alır ve yapay zeka devleri şimdiden dünyayı dolaşmaya başladı- ya da aynı bilgi işlem gücü için daha az enerji tüketmenin yolunu bulabilirler.
Chowdhury, bu zorluğun fiziksel donanımdan yapay zeka yazılımına kadar her seviyede "akıllı" çözümlerle aşılabileceğine inanıyor.
Örneğin, laboratuvarı her yapay zeka çipinin tam olarak ne kadar elektriğe ihtiyaç duyduğunu hesaplayan algoritmalar geliştirdi ve bu sayede enerji kullanımını yüzde 20-30 oranında azalttı.
'Akıllı' çözümler
Yirmi yıl önce, soğutma sistemleri ve diğer altyapıyı da kapsayan bir veri merkezini işletmek, sunucuların kendilerini çalıştırmak kadar enerji gerektiriyordu.
Danışmanlık şirketi Arup'tan Gareth Williams, günümüzde operasyonların sunucuların tükettiğinin yalnızca yüzde 10'unu kullandığını söylüyor.
Bu büyük ölçüde enerji verimliliğine odaklanmamızdan kaynaklanıyor .
Birçok veri merkezi artık tüm binaları eşit şekilde soğutmak yerine belirli bölgelerdeki sıcaklığı kontrol etmek için yapay zeka destekli sensörler kullanıyor.
McKinsey'den Pankaj Sachdeva'ya göre bu, su ve elektrik kullanımını gerçek zamanlı olarak optimize etmelerine olanak tanıyor.
Birçok kişi için oyunun kurallarını değiştirecek olan şey , enerji açısından çok tüketen klimaların gürültüsünü, sunucular arasında doğrudan dolaşan bir soğutucuyla değiştiren sıvı soğutma olacak.
Williams, "Bütün büyük oyuncular buna bakıyor" dedi.
Bu önemli çünkü Nvidia gibi şirketlerin modern yapay zeka çipleri, yirmi yıl önceki sunuculara göre 100 kat daha fazla güç tüketiyor.
Amazon'un dünya lideri bulut bilişim şirketi AWS, geçen hafta sunucularındaki Nvidia GPU'larını soğutmak için kendi sıvı yöntemini geliştirdiğini duyurdu. Bu sayede mevcut veri merkezlerini yeniden inşa etme zorunluluğu ortadan kalktı.
AWS'nin hesaplama ve makine öğrenimi hizmetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Dave Brown, YouTube'da yayınladığı bir videoda, "Ölçeğimizi destekleyecek yeterli sıvı soğutma kapasitesi olmayacaktı" dedi .
ABD ve Çin
McKinsey'den Sachdeva için güven verici bir unsur da her yeni nesil bilgisayar çipinin bir öncekinden daha fazla enerji tasarrufu sağlaması.
Purdue Üniversitesi'nden Yi Ding'in araştırması, yapay zeka çiplerinin performans kaybı yaşamadan daha uzun süre dayanabileceğini gösterdi.
Ancak Ding, müşterileri aynı ekipmanı daha uzun süre kullanmaya teşvik ederek yarı iletken şirketlerini daha az para kazanmaya ikna etmenin zor olduğunu da sözlerine ekledi.
Ancak çiplerde ve enerji tüketiminde daha fazla verimlilik sağlanması yapay zekayı daha ucuz hale getirse bile, toplam enerji tüketimini azaltmayacaktır.
Ding, tüm sınırlama çabalarına rağmen, "Enerji tüketimi artmaya devam edecek," diye öngördü. "Ama belki de o kadar hızlı olmayacak."
ABD'de enerji artık ülkenin yapay zeka alanında Çin'e karşı rekabet gücünü korumasının anahtarı olarak görülüyor.
Ocak ayında Çinli girişim DeepSeek, daha az güçlü çipler ve dolayısıyla daha az enerji kullanmasına rağmen en iyi ABD sistemleri kadar iyi performans gösteren bir yapay zeka modelini tanıttı.
DeepSeek mühendisleri bunu, GPU'larını daha hassas bir şekilde programlayarak ve daha önce önemli kabul edilen enerji yoğun bir eğitim adımını atlayarak başardılar.
Çin'in yenilenebilir enerji ve nükleer enerji de dahil olmak üzere mevcut enerji kaynakları bakımından ABD'den çok önde olmasından endişe ediliyor.
0 Yorumlar